ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΤΑΝΙΔΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΤΑΝΙΔΟΥ
Η Αλεξάνδρα Τσοτανίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1982. Είναι χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού έχοντας ως βάση για πολλά χρόνια την Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού "Ανδρομάχη Καφαντάρη" και στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Ακολούθησε εκπαίδευση πάνω στο Ensemble Physical Theatre στην Αγγλία (University ofHuddersfield), παρακολούθησε το intensive course του SNDO (Άμστερνταμ), το Smash Berlin (movementresearch and practices on experimental performance) καθώς επίσης και σεμινάρια χορού και αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ ως χορογράφος και κινησιολόγος σε θεατρικές παραγωγές ("Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" σκην. Γιάννη Ρήγα, "Μαντάμ Σουσού" σκην. Γιώργου Αρμένη) και με τις ομάδες "Vis Motrix","Kontakt Ensemble", "Δρώσα Μάζα", την κολεκτίβα Rough/Cut, καθώς και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζε και δικές της προσωπικές δουλειές ("Void", "The Beam", "there you Are you there", "Fit"). Ήταν για 8 χρόνια μέλος του DUENDE International Ensemble, ενός δικτύου καλλιτεχνών με καλλιτεχνικό διευθυντή τον John Britton, που έχει ως βασικό άξονα τον αυτοσχεδιασμό, την στιγμιαία σύνθεση αλλά και σύνδεση των ατόμων επί σκηνής. Υπήρξε υποψήφια στην κατηγορία «Νέος ή πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης» των Βραβείων Κάρολος Κουν και Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2013 – 2014, για το ρόλο της «Νάντεζντα» στην παράσταση «Οικογενειακές Ιστορίες» της Biljana Srbljanovic σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη.
Μέχρι και το καλοκαίρι του 2017 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 2018 επιλέγεται ως μία από τις νέες χορογράφους στο πρόγραμμα "Breaking Art" (Σοφία Μαυραγάνη / Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης) για να παρουσιάσει δουλειά της σε συνεργασία με νέους συνθέτες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Σεπτέμβρη του 2018 γίνεται δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MAin Theatre Practices στο ArtEZ Institute of the Arts(Arnhem, NL). Η έρευνα της στα πλαίσια του μεταπτυχιακού αλλά και το ευρύτερο ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια στρέφεται όλο και περισσότερο προς συμμετοχικές διαδικασίες και προσεγγίσεις και ταυτόχρονα στη δημιουργία συνθηκών και χώρων-ρεαλιστικών, διαδικτυακών ή φαντασιακών-, που ναπεριβάλλονται από μία αίσθηση οικειότητας ώστε προσωπικές ιστορίες να μπορούν να ξεδιπλωθούν.
Τα τελευταία 4 χρόνια ζει στην Ξάνθη και συνεργάζεταιστην Κομοτηνή με την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Φωτεινής Κουτλογεωργίου και στην Ξάνθη με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά του Νέστου.